
Çocuğunuzla Nasıl İletişim Kurmalısınız?
Çocuklar geleceğin en parlak hazineleridir. Çocuklar iyi ve kötü iletişim arasındaki farkları çok hızlı şekilde anlar ve kavrarlar. Ailesi ile iyi bir iletişim diline sahip olan çocuklar ileride daha başarılı ve daha sağlıklı bireyler oluyor. Ebeveynlerinden sürekli olarak bağırma ya da kötü hakaretler duyan çocuklar zamanla ailesinden daha kopuk oluyor. Bu da çocuğun ileri ki yaşamında zorlanmasına sebep olabiliyor.
Aile içi iletişimi zayıf çocuklar hayatla mücadele etme konusunda zorluk ve güçlük çekiyorlar. Aile içi iletişim çocuğun hayatı boyunca rol model alacağı bir şeydir. Çocuk anne babasından gördüğü iletişimi ileri de okulda, iş hayatında ve sosyal hayatında tekrarlayacak, ikili ilişkilerinde ailesinden gördüğü iletişimi uygulayacaktır. Küçük yaşlarda bu iletişimi kötü veya eksik yaşayan çocuklar ileri ki yaşamlarında ikili ilişkilerinde zorlanabilirler. Bu sebeple çocukların ilk iletişim kurdukları aileleri onlara olumlu, destekleyici bir iletişim dili kullanarak çocuğun yanında olmalıdır. Ufak ama etkili cümleler çocukları daha iyi hissettirmek için inanın yeterli olabiliyor. Çocuklar destekleyici bir iletişim dili ile hem sosyal hem de iş hayatlarında kendilerinden emin ve başarılı bireyler olabilirler. Çocuklar doğru cümleler ile desteklediğinde parlayarak büyüyecektir. Bu sebeple çocuğunuzla doğru iletişim dilini bulmalı ve ona destek olmalısınız.
Bu yazımda çocuklarınızla nasıl iletişim kurmalısınız? Bundan bahsettim. Sizde çocuklarınızla iletişim kurmakta güçlük yaşıyorsanız bu yazı tam size göre. Keyifli okumalar dilerim...
Çocuğunuzla Nasıl İletişim Kurmalısınız?
- Çocuğunuzla konuşurken sakin ve açıklayıcı bir şekilde konuşun.
- Çocuğunuzla konuşurken çocuğunun gözlerinin içine bakın. Tane tane ve anlaşılır bir üslupla konuşun.
- Çocuğunuzla konuşurken ona olumsuz cümleler kurmaktan sakının. Çocuklar olumsuz duygulardan etkilenerek bu duruma içerleyebilirler.
- Çocuklarınıza karşı olumlu ve destekleyici cümleler kullanın. Sık sık ona yeterli ve iyi ilerlediğini söyleyin.
- Çocuğunuza karşı açıklayıcı ve nazik olun.
- Çocuğunuza karşı yüksek sesle konuşmayın. Çocuğunuza söyleyeceklerinizi söylerken ona aşağılayıcı bir tutum sergilemeyin.
- Çocuğunuzu yakından tanımak iletişiminizi kuvvetlendirecektir. Bu sebeple çocuğunuzla sohbet ederken onun konuşmasına ve kendinden bahsetmesine izin verin. Çocuklar bazen sadece dinlenilmeyi ister. Hayallerinden bahsetmesini talep edebilirsiniz bu aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.
- Çocuğunuzla düzenli sohbet etmeye başladığınızda ve yukarda yazan maddelere dikkat ederek ilerlediğinizde aranızda ki doğru iletişim dilini bulacaksınız.
Çocuğunuzla neşe dolu günleriniz olsun...
Hoşça Kalın...