
Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir? Çocuğunuzun Sosyal Medya Bağımlılığını Nasıl Azaltabilirsiniz?
Her gün yeni model telefonların, bilgisayarların ve tabletlerin çıktığı bir dönemde sosyal medyaya hızla ulaşabilen çocuklar gününün büyük bir kısmını sosyal medya da geçiriyorlar. Okuldan gelir gelmez yemek yemeden, üstünü değiştirmeden ilk koştukları yer telefonları ve telefonlarında yer alan sosyal medya uygulamaları… Bazıları youtube de takılırken bazıları, Instagram da vakit geçiriyorlar. Sosyal medya hayatlarının büyük bir parçası haline geliyor. Orada gördükleri hikayeler, gönderiler, Reelsleri belki de anne babalarının yüzlerinden çok görüyorlar ve izliyorlar. Öylece oturup sosyal medya da takılmak bir süre sonra adeta bir alışkanlık olmaktan ziyade hobiye dönüşüp çocuklarda bağımlılık etkisi yaratıyor. Bu duruma karşı önlem almak istediğiniz de çocuklarınızdan olumsuz tepkiler aldığınızı biliyorum. Bağımlılıklar zor yıkılabilir. Lakin imkânsız değildir. Sevgili ebeveynler bu konuda endişelendiğinizi biliyorum. Ne yapmanız gerektiği konusunda kafanızda soru işaretleri varsa doğru yerdesiniz. Siz değerli ailelerimizle bu yazımda sosyal medyanın çocuklar üzerinde ki olumsuz etkileri ve sosyal medya bağımlılığını azaltmak için neler yapabilirsiniz? Bu konulardan bahsedeceğim. Keyifli okumalar…
Sosyal Medyanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Neler Olabilir?
- Sosyal medyanın çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi çocuğun aile içi iletişiminin azalmasıdır. Çocuğunuz sosyal medya yüzünden sizinle olan iletişimini aksatabilir. İletişim eksikliği en büyük olumsuz etkisidir.
- Sosyal medyanın fazla kullanımı çocuklarınızda göz bozukluklarına sebep olabilir.
- Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıp orada ki insanların hayatlarına özenen çocuk da yetersizlik hissi ve kendini beğenmeme duygusu oluşabilir. Buda çocuğunuzda özgüven eksikliği yaratabilir. Özgüven her birey için oldukça önemli bir konudur. Özgüven duygusunu kaybeden bireyler haklarını savunma konusunda zorluk çekebilirler. Çocuğunuzun ileri ki yaşamı için de sosyal medya sarsıcı ve olumsuz bir etki yaratmaktadır.
- Sosyal medyayı aktif kullanan çocuklarda kıyas durumu söz konusu olabilmektedir. Sosyal medya da gördüklerinden etkilenerek sizden taleplerini karşılamanızı isteyebilir. Talepleri karşılanmadığında öfke nöbetleri ve kriz geçirebilir. Örneğin telefonunu yeni almış olmanıza rağmen sizden daha üst bir model isteyebilir. Altında yatan sebep ise sosyal medya da görüp istemesi olabilir. Bu durum hem çocuğa hem de size maddi manevi zararlar verebilir. Çocuğunuza sosyal medyada her gördüğünü aldığınız da bir süre sonra çocuğunuz daha doyumsuz ve savurgan olacaktır.
- Sosyal medya ekran bağımlılığı yaptığı için çocuğunuz sosyal medya ile ilgilenmekten ders çalışmamaya, ödev yapmamaya başlayabilir. Bu sebeple eğitim hayatında ki başarı seviyesi düşebilir. Bu da geleceğini olumsuz etkileyecektir.
- Sosyal medyayı sürekli kullanan bir çocuk bir süre sonra sanal arkadaşlıklar edinecektir. Bu sebeple de sanal ortamın dışına çıktığında arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmede zorluk yaşayabilir. Sosyal medyayı sürekli olarak kullanan çocuklar da zamanla uyku bozukluğu stres ve depresyon gözlemlenebilir.
Çocuklarınızı Telefonundan Ve Sosyal Medyadan Gerekli Süreler İçin Uzaklaştırmak Adına Ne Yapmalısınız?
Öncellikle çocuğunuza karşı yasaklayıcı ya da katı kurallar koymadan önce çocuğunuza sosyal medyanın zararlarından bahsedebilirsiniz. Çocuklar keskin kurallara hızlı yanıtlar vermezken, açıklayıcı ve yumuşak davranışları daha ılımlı bulurlar. Bu sebeple çocuğunuza açık bir şekilde sosyal medyanın hayatına olumsuz etkilerinden bahsedebilir bunları düşünmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz.
Çocuğunuzu telefonundan ve sosyal medyasından uzaklaştırmak için onun ilgi alanına giren sosyal etkinliklere gidebilirsiniz. Konser, sinema, tiyatro, piknik… vb. çocuğunuzla vakit geçirebilir yürüyüşler yapabilirsiniz. Onunla bol bol sohbet edebilir. Hayata dair isteklerini dinleyebilirsiniz. Bu saydığım unsurları yaptığınızda çocuğunuz kendisini değerli ve özel hissedecek ve sosyal medyasında aradığı anlam arayışını zamanla sizin sohbetlerinizde aramaya başlayacak.
Çocuğunuzu ilgi duyduğu bir spor dalına yazdırabilirsiniz. Resim veya müzik kursuna gönderebilirsiniz. Alanında uzman bir psikologdan destek alabilir ve süreci bu şekilde destek alarak da ilerletebilirsiniz. Sosyal medya konusunda katı kurallar koymak yerine ufak ufak sosyal medya kullanımını azaltmasını sağlamak için telefonunu çocuğunuzdan belirli saatler aralığında alabilirsiniz. Bu süreçte kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için beraber kitap okuma saatleri yapabilirsiniz. Bu konuda baskıcı olmadan lakin kendinizden emin ilerleyerek çocuğunuzun yanında olmalı ve çocuğunuza sosyal medyanın zararlarından bahsetmelisiniz.
Çocuğunuzla neşe dolu günleriniz olsun…
Sağlıcakla Kalın…