
Yaşlılık Depresyonu Nedir? Nasıl Baş Edilir?
“Hoş bir biçimde yaşlanmanın sırrı yeni insanlar tanıma ve yeni şeyler görme coşkusunu asla kaybetmemektir.”
-Jackson Brown
Yaşlılık bir gün hepimizin hayatına dokunacaktır. Yaşlanmaktan hepimiz içten içe korkarız değil mi? Hepimiz daha genç, daha güzel veya yakışıklı halimizle kalmak isteriz. İşlerimizi genç yaşımızda ki gücümüz ve kuvvetimizle yapabilmeyi hayal ederiz. Lakin bu hayallerle yaşarken bir gün yaşlandığımızı fark ederiz. Neden bu kadar korktuk ki? Yaş almak oysa büyümek tecrübe sahibi olmak ve daha bilgece hareket edebilme yeteneği değil midir?
Öyleyse yaşlanmaktan değil, yaşanmamış bir hayattan korksak daha iyi olur. Çünkü çiçekler açar ve bir gün solar… ama biz çiçekleri soldukları halleriyle değil de en güzel halleriyle hatırlarız. Yaşlılık da işin özünde böyledir işte…
Etrafınız da anneniz, babanız veya aile büyükleriniz, komşularınız yaş aldığını yaşlandıklarını görüyorsunuzdur. Ve bu yaşlanma hali ile yaşam enerjilerinde azalış ve umutsuzluk halini de fark etmişsinizdir. Çevrenizdeki yaşlı bireylerin durumlarını kontrol ettiğinizde bu ruh hallerinin iki hafta boyunca geçmediğini fark ederseniz bu durumun yaşlılık depresyonu olduğunu size söylemek isterim.
En az süreyle iki hafta boyunca geçmeyen durağan ruh hali, mutsuzluk, umutsuzluk haline yaşlılık depresyonu denilmekte. Peki bu durumla nasıl savaşabilirsiniz?
Öncellikle yaşlılar zamanla kendilerini bir yük gibi görmeye başlıyorlar. Bu durumda da kendilerini ailelerinden sevdiklerinden soyutlayarak belki yemeklerini az yemeye başlıyorlar ya da sizinle kalıyorlarsa odalarından çıkmamaya, ses çıkarmamaya çalışıyorlar. Yaşlı bireyler belli bir zamandan sonra kendileri yetersiz ve yalnız hissedebiliyorlar.
Yaşlı bireye destek olmak için neler yapabilirsiniz?
- Yaşlı bireyin uzun süredir karamsar bir ruh halinde olduğunu fark ederseniz, ona nasıl hissettiğini sorabilirsiniz, yanında olduğunuzu söyleyebilirsiniz.
- Yaşlı bireye kendini yük gibi hissetmesine ihtiyacı olmadığını hissettirmelisiniz. Beraber yaşıyorsanız aktivitelerinize onu da katmalısınız.
- İnsanlar yaşlandıkça en çok sohbet etmeyi sever. Bu yüzden onlarla uzun uzun sohbetler edebilirsiniz.
- Yaşlı bireyle dışarda da çeşitli aktiviteler planlamalısınız.
- Yaşlı bireyin içe dönük ruh hali ciddi seviyedeyse uzman bir psikologdan destek alabilirsiniz.
- Birey sizinle yaşıyorsa odasının düzenini değiştirebilir ve benlik duygusuna katkı sağlayabilirsiniz.
- Tüm insanlar değerli olduklarını hissetmek isterler yaşlılık da da bu durum aynı seyirde ilerliyor. Onlarla ilgilenerek ve değerli olduklarını hissettirerek olumsuz duygularını en aza indirebilirsiniz.
- Her şeyin başında anlayış ve sabır gerekir. Depresyonda olan yaşlı bireyleri yalnız bırakmayarak onlara sürekli destek olduğunuzu hatırlatmalısınız.
- Yine birey için yaşlı bakıcısı tutarak her an yanında birisinin olmasını sağlayabilirsiniz. Siz çalışıyorsanız alanında uzman bir yaşlı bakıcısı gün içinde ona hem fiziksel hem de ruhsal açıdan destek olacaktır. Ruhsal anlamda onunla güler yüzle ilgilenen ve yumuşak huylu biriyle sohbet etmek ve yalnız olmadığını bilmek ona iyi hissettirecektir. Alanında referanslı yaşlı bakıcısı ile çalışmak isterseniz firmamızı da arayabilirsiniz.
Sevdikleriniz ve sizlere huzur dolu günler diliyorum.
Hoşça kalın…